Orrspray

Tippek az allergiás tünetek enyhítésére

2021-05-05

Magyarországon is sokak életét megkeseríti az egyik leggyakoribb civilizációs betegség, az allergia. Számos kiváltó oka lehet, de teljes gyógyítása ritkán sikeres, így jó ha tudjuk, hogy legalább a tüneteit milyen módszerekkel tudjuk a leghatékonyabban és a leggyorsabban enyhíteni, vagy akár megszüntetni.

Az allergia akkor alakul ki, ha bizonyos anyagok fehérje-alkotórészeire túlzott reakcióval válaszol immunrendszerünk. Kiválthatják pollenek, állati szőr, gombák, pl. a penészgombák, cigarettafüst, vagy akár a házi por is.
Az allergia számos fomában jelentkezhet. Talán a legáltalánosabb ezek közül a légúti allergia, amely a felnőttek és gyerekek 10-30%-át érinti. Két fő formáját különböztetjük meg a szénanáthát (allergiás rhinitis) és az egész hörgőrendszert is érintő allergiás asztmát.
A szénanátha, ahogy a neve is utal rá, elsősorban náthaszerű tünetekkel jár: az orrnyálkahártya gyulladásával, duzzanatával és az ezeket kísérő erős váladékozással, orrfolyással, orrdugulással, orrviszketéssel, tüsszögéssel, illetve a szem kipirosodásával. Ezek a tünetek rendkívül kellemetlenek, akadályozzák mindennapi tevékenységeinket és az alvást, emiatt teljesítményünk csökkenhet, fáradékonyabbá, ingerültebbé válhatunk, könnyen kifulladunk.

Sajnos a szénanáthával járó orrnyálkahártya gyulladás kezelés nélkül nehezen csillapodik, akár hónapokig is eltarthat, vagy akár állandósulhat.
Szerencsére ma már több bevált módszer is létezik a szénanátha tüneteinek megelőzésére, enyhítésére, ezek legfontosabb szabályait gyűjtöttük most össze.
A megelőzés első számú szabálya, hogy csökkentsük az allergiát kiváltó anyagokat a környezetünkben. Otthon alaposan porszívózzunk, távolítsuk el a porfogó tárgyakat, cseréljük, mossuk rendszeresen a poratkák többségét rejtő ágyneműnket, ellenőrizzük rendszeresen a nedves helységeket, hogy elkerülhessük a penészgombák megtelepedését. Az állatszőrre allergiásoknak pedig célszerű lemondani az otthoni állattartásról vagy kerüljék az állatokkal való érintkezést.
A pollenallergiások, illetve a szennyezettebb levegőjű városokban élők számára megoldás lehet, ha figyelemmel kísérik a levegő por- és pollentartalmával kapcsolatos híreket, s amennyiben a koncentráció magasabb mértéket ölt, célszerű minimalizálni a szabad levegőn való tartózkodást, naponta hajat mosni vagy beszerezni egy otthoni légszűrő berendezést.
Ha már érezzük az első tüneteket, akkor minél előbb használjunk nyugtató és az orrnyálkahártya gyulladás tüneteit csökkentő hatású szereket, mint például a természetes hatóanyagú, gyerekek számára is biztonságos Rhinitix orrspray, amelynek összetevői hidratáló és védő filmréteggel fedik le az orrnyálkahártyát, korlátozva az allergének megtapadását és segítik az irritált nyálkahártya helyreállítását.

Weboldalunk harmadik féltől származó sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. Részletek... Engedélyezem